+38 063 445 35 51
org-sector@ukr.net

Інгредієнти успішного блогінгу

Інгредієнти успішного блогінгу

Майстер-клас з такою назвою провела в онлайн-форматі для фіналістів ХІІ Міжнародного дитячого медіафестивалю «Дитятко» блогерка, журналістка-дослідниця Катерина Яресько.

Блогінг, говорить Катерина Яресько, не таке заорганізоване явище, як журналістика, воно не скуте редакційними обмеженнями. Проте блогерам слід запозичувати журналістські прийоми роботи з інформацією та її подачею. Бо такі журналістські акценти в роботі, як актуальність теми, її соціальна значимість та зосередженість на новинарності – мають бути на озброєнні й у блогерів.

«Водночас важливо усвідомлювати, – зазначає Катерина Яресько, – якщо журналіст свій матеріал намагається подати максимально об’єктивно і неупереджено, то блогер, навпаки – всіляко демонструє свою суб’єктивність, висловлює особисту точку зору, яка, власне, і цікавить аудиторію блогера».

Також експертка розповіла про етичні стандарти роботи в журналістиці і блогінгу, серед яких ключові – свобода слова, служіння інтересам суспільства, об’єктивність/суб’єктивність, повага до приватного життя людини/оприлюднення суспільно значущої інформації, відокремлення реклами від основного контенту, відокремлення фактів від суджень та припущень, неприпустимість плагіату.

Інгредієнти успішного блогінгу, на думку Катерини Яресько, це авторство, цільова аудиторія, використання джерел інформації, креативність, просвітництво.

«Працюючи з інформацією, ви можете збагатити свій блог, якщо будете використовувати такі журналістські методи, як аналіз, порівняння, узагальнення, класифікація, аналогізування, моделювання, формування висновків», – радить Катерина Яресько.

На прохання учасників майстер-класу експертка запропонувала початківцям створювати блоги про те, що їм цікаво, у чому їм особисто кортить глибоко розібратися; намагатися розвивати власну індивідуальність, бути багатогранними, навчитися розповідати історії, постійно працювати над набуттям нових знань і навиків.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *